Wat zijn de kenmerken van LED
Wat zijn de kenmerken van LED verlichting?
November 22, 2019
LED Verlichting Licht plan
LED Verlichting Licht Plan
November 25, 2019

Wat is Human Centric Lighting

Human Centric Lighting

Human Centric Lighting kan de dagelijkse ritmes van mensen aanpassen en hun motivatie, welzijn en productiviteit verbeteren

Licht heeft een erg groot effect op mensen. Het stelt ons niet alleen in staat om te zien, want licht stimuleert ons en beïnvloedt onze stemmingen en activiteitenniveau’s. Onze lichamelijke reactie op licht hangt af van kenmerken zoals; kleuren, intensiteit en timing. Daarom is ook het kunstmatige licht in onze omgeving van groot belang, omdat we zoveel tijd binnen doorbrengen. Human Centric Lighting oplossingen kunnen het ritme van de mens ondersteunen, de concentratie verbeteren, slaapstoornissen voorkomen en ons algehele welzijn verbeteren. We hebben dus niet alleen licht nodig om te kunnen zien. Het is ook een heel belangrijke ‘tijdreferentie’ voor onze biologische klok.

sun during day

Waar wordt Human Centric Lighting toegepast?

education

Onderwijs

Het juiste licht in de ochtend, met voldoende helderheid en blauwtinten kan helpen om je klaar te maken voor de dag. Vooral in het onderwijs is een actieve geest belangrijk voor een goede concentratie tijdens de lessen. Het licht kan niet alleen gebruikt worden voor het regelen van de dagelijkse ritmes van leerlingen en personeel, maar ook om de alertheid tijdens toetsen en concentratietaken te verbeteren. De leraar kan bijvoorbeeld tijdens deze activiteiten een koel wit licht inschakelen, of een warm wit gedimd licht voor ontspanning en groepsgesprekken.

office

Kantoor

Werkplekverlichting kan naast het bieden van voldoende licht om je werk goed te kunnen uitvoeren ook de alertheid, stemming, cognitie, gezondheid en slaap- waakpatroon beïnvloeden. Een semi-automatisch besturingssysteem waarbij delen van de cyclus worden geautomatiseerd, bijvoorbeeld ‘s ochtends wanneer er energie benodigd is, is de beste oplossing. Gedurende de dag kan de werknemer de kleurtemperatuur en intensiteitsniveau’s instellen volgens zijn of haar eigen voorkeuren.

hospital

Zorginstellingen

In ziekenhuizen en ouderenzorg centra hebben bewoners vaak last van minder toegang tot daglicht. Langdurig binnen zitten kan ervoor zorgen dat het slaappatroon verstoord wordt. Vooral patiënten met dementie en andere cognitieve ziekten zijn kwetsbaar voor vermindering van daglicht. De effecten van daglicht op de patiënten of bewoners zijn hogere activiteitsniveaus overdag, kortere hersteltijden, betere nachtrust en verminderde innname van antidepressiva. Ook heeft de verlichting een positieve invloed op eetgewoonten en communicatie gedrag van de patiënten en bewoners. Dit alles zorgt er uiteindelijk ook weer voor motivatie van het personeel door te weten dat de bewoners en patiënten zich beter voelen.

industry

Industrie

Verlichtingsinstallaties met een hogere intensiteit en instelbaar wit licht kunnen de productie verhogen en vermoeidheid, ongelukken en fouten verminderen. Deze effecten zijn groter voor taken die vaak herhaald moeten worden. Hogere intensiteit in combinatie met de juiste lichtkleur en zorgvuldige timing kan leiden tot een hogere alertheid tussen werknemers. Ook kan licht voor werknemers die in ploegendiensten werken ervoor zorgen dat het dagelijkse ritme in fases verschoven wordt om de aanpassing aan nachtwerk te vergemakkelijken.

1 Comment

  1. […] effect en ook rood kan een sfeervolle ambiance creeren die kan helpen te ontspannen. We noemen dit Human Centric Lighting. Op hun website kunt u verschillende artikelen vinden over de verschillende nieuwe toepassingen van […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *