Wat voor soorten LED verlichting zijn er?

led-paneel-rgbww-rgbcct-30x30-60x60-30x120-60x120
Wat is een LED paneel?
December 24, 2019

Wat voor soorten LED verlichting zijn er?

ledverlichting

De vraag naar LED verlichting groeit steeds meer. Het overstappen naar LED biedt namelijk vele voordelen. Je kunt flink op de energie rekening besparen, de LED lampen gaan langer mee en hebben veel minder onderhoud nodig. Maar wat voor soort verschillende LED verlichting is er eigenlijk allemaal? Trend LED Lighting heeft de verschillende categorieen voor je op een rij gezet.

LED Highbays

Een LED Highbay noemen we ook wel de UFO lamp. Highbays zijn ronde lampen die je van het plafond kunt hangen met een zeer hoge lichtopbrengst. Deze LED lampen zijn dus voornamelijk bedoeld voor hoge ruimtes. LED high bays hebben de IP65 certficering en daarom kunnen ze ook opgehangen worden vochtige ruimtes. LED highbays zijn goed geschikt om bijvoorbeeld een 250W kwikdamplamp te vervangen. De besparing op de stroomrekening kan wel tot 60% oplopen dor het gebruik van Highbays.

LED High Bay
LED Highbay

LED TL Buizen

LED TL buizen zijn de LED versie van de welbekende TL buizen die je vaak in scholen of kantoren ziet hangen. Je kunt er gemiddeld wel 55% mee besparen op de stroom ten opzichte van de traditionele tl buizen. Een ander voordeel is dat LED tl buizen enkel licht naar beneden stralen. De conventionele tl buizen gaven licht in alle richtingen waardoor deze een stuk minder efficiënt zijn. Wat ook erg prettig is, is dat LED tl buizen flikkervrij zijn. Het flikkeren van licht van de oudere tl buizen kan vermoeiend voor de ogen werken.

LED TL Buis
LED TL Buis

LED Bouwlamp

Een veel bestelde LED lamp is de LED bouwlamp. Ook wel de schijnwerper, floodlight of breedstraler genoemd. Deze lampen geven veel en sterk licht en worden veel gebruikt in de bouw als werkverlichting. Ook zijn ze prima geschikt om in de tuin te gebruiken. De LED bouwlampen zijn roestvrij en bovendien ook waterbestendig. In vergelijking met de halogeen bouwlampen die veel stroom verbruiken is de LED bouwlamp veel zuiniger.

LED Bouwlamp
LED Bouwlamp

LED Lampen

LED lampen zijn een goede vervanging voor alle gloeilampen of lampen met halogeen in huis. Je kunt namelijk wel tot 80% besparen en bovendien zijn sommige led lampen ook met verschillende lichtkleuren verkrijgbaar. Ze gaan veel langer mee en vergen nagenoeg geen onderhoudskosten. De LED lampen komen in de standaard vorm die we van de verouderde gloeilampen gewend zijn maar ze zijn ook verkrijgbaar in de filament versie.

LED Lampen
LED Lamp

LED Spots

Ook erg populair zijn de LED spots. Deze spotjes zien we al veel terug in voornamelijk nieuwbouw woningen in de halogeen versie. De LED versie van de spots zijn zeer makkelijk te installeren omdat je de oudere spots er makkelijk uit kunt klikken om ze met LED spots te vervangen. LED spots gaan veel langer mee en zijn erg vriendelijk in hun stroomverbruik.

LED Spots
LED Spot

LED Modules

LED modules zijn een goed alternatief voor ledstrips. De modules zijn erg flexibel ten opzichte van ledstrips en afhankelijk van de situatie zijn de led modules dus beter te gebruiken dan led strips. In de LED modules zitten meerdere kleine LED lampjes verwerkt in het armatuur. Deze vorm van led verlichting is erg goed te gebruiken voor reclame verlichting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lichtbak. Om de LED modules te bedienen heb je een controller en dimmer nodig. De modules zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen wit, maar ook in de RGBWW versie waarmee je 16 miljoen kleuren kunt creëren.

LED Modules
LED Module

LED Railverlichting

LED Railverlichting is led verlichting waar de lampjes aan een rail hangen. De led lampen aan de rail noemen we de LED Railspots. Deze spots zijn schuifbaar op de rail zodat je de richting waar de lichtbronnen heen schijnen naar wens kunt veranderen. Je kunt de LED Railspots prima gebruiken als hoofdverlichting. Ook is het mogelijk om juist bepaalde objecten te verlichten zoals schilderijen of kasten.

Led Railverlichting
LED Railverlichting

LED Downlights

LED downlights, ook wel downlighters genoemd. Het zijn eigenlijk dunne LED inbouwpanelen. Ook zijn ze verkijgbaar in opbouwvarianten. Wat de LED downlights een leuke led lamp maken is dat ze weg te werken zijn in het plafond of in een wand. LED Downlights geven een zeer gespreid licht en hierdoor heb je nagenoeg last van schaduwvorming in een ruimte. Ook geven de downlighters een ruimtelijk effect door de lichtval. Het zijn erg moderne en minimalistische lampen die goed thuispassen in een stijlvolle en moderne ruimte. De LED downlights zijn gemakkelijk te installeren en meteen klaar voor gebruik. De bijhorende driver kan direct worden aangesloten op een 220 Voltsaansluiting.

LED Downlights
LED Downlight

LED Inbouwspots

Naast de gewone led spotjes zijn er ook de LED inbouwspots. De mogelijkheid om de spotjes in te bouwen geeft een erg strakke look aan een kamer. Doordat de spotjes kantelbaar zijn is de richting van lichtstraal ook aan te passen naar wens. LED inbouwspots zijn dimbaar en prima te gebruiken als hoofdverlichting. Ook kunnen ze goed gebruikt worden als accent verlichting.

LED Inbouwspots
LED Inbouwspot

LED buitenverlichting

LED buitenverlichting zijn eigenlijk alle soorten LED lampen die naast gebruik binnenshuis ook buiten gebruikt kunnen worden. Vaak zijn het dezelfde led lampen als binnen maar dan met extra bescherming. De beschermingswaarde wordt uitgedrukt in een IP waarde. Voor de stof- en waterdichtheid van producten kijken we naar deze waardes. Voor een LED buitenlamp of breedstraler wordt aanbevolen om het armatuur minimaal IP44 te laten zijn (spatwaterbestendig) en eigenlijk beter nog IP68 (volledig waterdicht).

LED Buitenverlichting
LED Buitenverlichting

LED strip profielen

LED strip profielen zijn ervoor om LED strips op een mooie manier weg te werken. Je kunt kiezen tussen gewone rechte profielen en hoekprofielen. Je kunt ervoor kiezen om de led profielen in te bouwen door deze in bijvoorbeeld in het plafond of de muur te frezen. Ook is er een mogelijkheid om voor opbouw profielen te kiezen. Deze opbouw led profielen zijn makkelijk te plaatsen en ook weer gemakkelijk te verwijderen. Wanneer je je LED strip in het zicht plaatst ziet dit er niet zo mooi uit omdat je alle individuele LED’s ziet zitten. LED strip profielen zorgen er voor dat de LED’s niet meer zichtbaar zijn en het licht wordt mooi egaal verspreid.

LED Strip Profielen
LED Strip Profiel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *